Platýz

Multifunkční objekty
Číslo reference: 11361-01

Palác Platýz založil roku 1347 dvořan Karla IV. kníže Fridrich Burgundský a v roce 1586 ho koupil Jan Platais z Plattenštejna, sekretář Rudolfa II. Po něm nese Platýz jméno. Původně měl palác průčelí jen do Uhelného trhu, až v 17. století, za vlastnictví Šternberků, vznikl průchod do Národní třídy. Konaly se v něm koncerty, ale byl v něm i zájezdní hostinec. Sovička nad průjezdem se zasouvala či vysouvala podle toho, zda byl hostinec obsazen. Díky dodnes zachovalé architektuře minulých století se budova řadí k památkově chráněným objektům a tak je k ní nutno přistupovat i při jakýchkoliv opravách, repase, nových dodávkách. Tuto činnost jsme si mohli vyzkoušet na vlastní kůži při navrhování a následné realizaci venkovního značení obou vstupů a důležitých orientačních bodů uvnitř atria.

Venkovní tabule u vstupu do atria objektu z ulice Národní

Skleněná tabule vsazená v restaurovaném původním mosazném rámu. Záhlaví a zápatí tabule z mosazného patinovaného plechu s gravírovanými texty a logem prořezaným do plechu, podsvíceno.

detail záhlaví s logem Platýz, vlevo symbolická "sovička"

Logo prořezané do mosazného plechu přisazeného na skleněnou plochu tabule, prosvícení LED moduly, texty gravírované, v dolní části ze samolepících folií

Venkovní tabule u vstupu ze směru od Uhelného trhu

Kombinace skla a patinované mosazi dává prvku požadovaný vzhled, který koresponduje s historickým objektem.

Detail venkovní tabule u vstupu od Uhelného trhu

Skleněná tabule s popisy ze samolepících folií . Záhlaví a zápatí tabule z mosazného patinovaného plechu s gravírovanými texty a logem.

Označení vstupu III k mateřské škole

S ohledem na požadavky odboru památkové péče muselo být označení vstupů řešeno nepříliš výrazným způsobem, pro který jsme zvolili texty ze samolepících folií v provedení zlatá matná a imitace pískování. Instalace provedena přímo na sklo vstupních dveří.

Detail označení vstupu v památkově chráněném objektu.

TOPlist